12 Eylül 2014 Cuma

Rakamlarla Sinop (Ocak-Temmuz,2014)



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Resmi Gazete ve Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürlükleri’nden en son 2014 Temmuz ayı verileri alınmış olup, tabloda belirtilen tüm çalışmalar Ocak - Temmuz dönemine göre derlenmiştir.

Son iki yılın ilk 7 aylık kümülatif ihracat rakamları değerlendirildiğinde, Sinop ilinin ihracatında 2013 yılına kıyasla bu yıl %20’lik azalma görülmekte olup ithalat yatay seyretmektedir.

2014 yılında ilde örme giyim sektörü dış ticarette damgasını vurmuş gözükmektedir. Tekstil sektöründeki firmaların Zara, Mango, LC Waikiki gibi firmalara fason üretimlerinin yıl içerisinde hızlanması ile geçen yılki rakamları neredeyse ikiye katlayan bu sektörde 7 ayda ihracat 4,7 milyon $’a ulaşmıştır. Rusya ve Ukrayna’daki politik krizden ötürü yaş meyve ve su ürünleri ihracatı önemli oranlarda etkilenmiştir.

İthalatta Sinop ilinde bu yıl ilk defa çinko ithalatı gerçekleştirilmiş olup, özellikle Sinop OSB’de gerçekleştirilen yeni yatırımlar bu sektörü tetiklemektedir.

Sinop ilinin en önemli ihracat partneri olan Ukrayna’daki siyasi krizden ötürü bu yıl ilk 7 alık periyotta Almanya’ya olan ihracat yaklaşık üç kat artarak 2,1 milyon $ ile ilk sırada yer almaktadır. İthalatta Çin her yıl olduğu gibi 2014 yılında da en çok ithalat gerçekleştirilen ülke olmaktadır. Kazakistan ile bu yıl ilk defa ithalat başlanmış olup, ithalat rakamlarının Çin’e oldukça yakın olması dikkat çekmektedir.

2014 Temmuz ayı itibariyle Sinop ilinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yatırım teşvik belgelerinde ve toplam yatırım tutarında yarı yarıya azalma görülmektedir. Her ne kadar Sinop devlet yardımları konusunda en çok destek alan illerden biri olsa da özellikle kurdaki istikrarsızlık, politik etkilerin halen ekonomiyi tedirgin etmesi gibi durumlar yatırımcıların kararlarını da olumsuz etkilemektedir. Aynı dönemde geçen yıl yatırım başına ortalama 52 kişilik istihdam sağlanırken, bu yıl bu rakamın 30’a düşmesi de yine dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.

Kümülatif 7 aylık dönemde açılan firma sayısı geçen yıl ile hemen hemen aynı iken, kapanan firma sayısındaki düşüş il adına pozitif gelişme olarak not edilmiştir. İlde mali destek sunan kurumların aktiviteleri de bu rakamlara etki etmiştir.

Sinop OSB %80’e yakın doluluk oranı ile şehir merkezinde yakın zamanda 3. OSB’nin kurulmasına olanak sağlayabilmektedir. 2013 sonunda faaliyete geçen Boyabat OSB’nin ise doluluk oranının 2015’ten itibaren artması beklenmektedir.